• Gratis verzending vanaf €30
  • Op werkdagen voor 15:00 besteld = volgende werkdag bezorgd
  • Officiële fanmerchandise
  • Klantbeoordeling 9.0/10

Damesvoetbal populairder dan ooit

Vrouwenvoetbal

Dat damesvoetbal niet meer weg te denken is van de Nederlandse velden is geen verrassing meer. Met 154.048 geregistreerde meisjes en vrouwen is voetbal uitgegroeid tot de meest populaire sport voor vrouwen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het in ons land gespeelde EK van vorig jaar.

Oranjeleeuwinnen ongekend populair

De kijkcijfers liegen er niet om. Waar de Oranjeleeuwinnen in september 2016 nog maar een schamele 9.986 kijkers trokken (tegen 1,6 miljoen kijkers voor de mannen), keken er naar de finale gemiddeld 4,1 miljoen mensen. Tijdens het laatste fluitsignaal keken zelfs meer dan 5 miljoen mensen hoe de Oranje vrouwen voor het eerst in de geschiedenis het Europees Kampioenschap veroverden.

Een nieuw image voor damesvoetbal

De WEURO heeft zeker invloed gehad op de opmars van het meidenvoetbal, denkt ook Anneke Neijenhuis, bewegingsconsulent van de Gelderse Sport Federatie: “De wedstrijden van het Nederlands damesteam zijn zeer goed bekeken. Ik denk dat mede door deze meiden het vrouwenvoetbal een ander imago heeft gekregen. Waar eerder vooral ‘stoere’ meisjes gingen voetballen, willen nu allerlei meisjes voetballen. Voor de WEURO hebben wij in samenwerking met de provincie Gelderland en de buurtsportcoaches side events georganiseerd.”

Als meisje kun je ook profvoetballer worden

Niemand kan eromheen, damesvoetbal is hot. Met profvoetballers als Lieke Martens en Vivianne Miedema die bij Europese topclubs (FC Barcelona, Arsenal) voetballen, kon het haast niet anders dan dat aanmeldingen van meisjes bij regionale voetbalclubs zouden toenemen. En dat blijkt. Het vrouwenvoetbal groeide al jaren gestaag, maar cijfers van de KNVB tonen aan dat er in augustus en september van 2017 maar liefst 6,8% meer aanmeldingen zijn binnengekomen. Meisjes- en vrouwenvoetbal is de grootste groeifactor in het voetbal en zorgt voor nieuwe aanwas bij clubs die worstelen met teruglopende ledenaantallen.

Een nieuwe doelgroep in het voetbal

Leuk al die jonge meisjes en dames die willen gaan voetballen, maar nog niet elke vereniging heeft ervaring met damesvoetbal. Het doet nieuwe vragen rijzen. Moeten er meisjesteams komen of kun je meisjes beter zo lang mogelijk met jongens laten trainen? Hebben meisjes een eigen aanpak nodig? Moet een coach ‘meidentaal’ spreken? Het deed de KNVB de brochure ‘Het meisje centraal’ uitgeven.

Talentontwikkeling

Voor veel verenigingen is talentontwikkeling een punt van aandacht. Hoe zorg je ervoor dat talentvolle meiden zich kunnen blijven ontwikkelen? Doordat de spreiding van meisjesteams nog dun is, moeten beloften al gauw met de jongens mee trainen. Maar wanneer moet je die beslissing maken? En hoe zorg je er als club voor dat jouw talent opvalt bij de grote clubs?

Begin dit jaar kondigde de KNVB aan intensiever te gaan samenwerken met clubs uit de Eredivisie Vrouwen om de doorstroming van talent in het vrouwenvoetbal te stimuleren. Aan het einde van dit seizoen stopt daarom het talententeam van het Centrum Topsport & Onderwijs (CTO) en moeten de Eredivisieclubs het gaan overnemen. Het ziet ernaar uit dat dat gaat gebeuren, want eind maart kondigde Ajax aan met een talententeam voor meiden te komen. In Nederland zijn er nu vijf clubs uit de Eredivisie Vrouwen met een talententeam: PEC Zwolle, sc Heerenveen, VV Alkmaar, ADO Den Haag en Ajax.

Een langetermijnvisie op meisjesvoetbal

Doordat er nog altijd minder meisjes voetballen dan jongens, is continuïteit van het meisjesvoetbal voor veel verenigingen een punt van aandacht. Als er één verschil te noemen is tussen jongens en meisjes, is het dat de voetballoopbaan van meisjes vaak korter is dan die van jongens. Dit is op zijn minst deels te verklaren doordat meisjes vaak pas op latere leeftijd gaan voetballen. Voor veel clubs ligt er een uitdaging in het werven van meisjes op jonge leeftijd. De populariteit van het vrouwenvoetbal en de bereidheid van veel clubs om in vrouwenvoetbal te investeren, zullen hieraan bijdragen.

Het voetbalveld kleurt roze

Speciaal voor meidenteams verkoopt Morefootballs.com de Delantero Valencia, die met een gewicht van 430 gram ideaal is als trainings- en wedstrijdbal. Deze roze bal is qua specificaties gelijk aan de Delantero Vigo, die overigens ook prima geschikt is voor meidenvoetbal.  

De damesteams van SVW’27 uit Heerhugowaard spelen al een tijdje met de Delantero Valencia ballen en zijn overtuigd geraakt van de kwaliteit. Peter de Boer, materiaal en fanshop coördinator van SVW’27: “De teams waren zeer enthousiast en de prijs-kwaliteit verhouding is echt helemaal prima. Morefootballs kan met Delantero gewoon een betere prijs leveren dan andere voetballeveranciers en dat telt aardig op bij een club als SVW’27.”

SVW’27 heeft de ballen eerst een tijdje getest: “De damesteams spelen hun thuiswedstrijden op kunstgras en we wilden jullie belofte, dat de Delantero goed speelt op zowel gras als kunstgras, graag even testen. Prima kwaliteit en dat vinden we allemaal.”